Pannukakku Ohjeet: Mualiman Paras Pannukakku Hodarikojulta

adminBlogi

Paras pannukakku, amerikkalainen pannukakku, gluteeniton pannukakku, vegaani pannukakku, pannari, pannukakku ohjeet

Pannukakku on ajaton ja takuuvarma valinta, joka houkuttelee puoleensa niin nuoria kuin varttuneempia herkuttelijoita. Se on globaali ruokalaji, joka mukautuu sekä suolaisen että makeannälkään, tarjoten loputtomasti mahdollisuuksia luovuudelle. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme pannukakun historiaa, sen monipuolista käyttöä ja jaamme kanssasi muailman parhaan pannukakun reseptin.

Pannukakun historia

Pannukakun historia ulottuu tuhansien vuosien taakse eri kulttuureihin ympäri maailmaa. Tämä helppo, mutta maittava herkku juontaa juurensa muinaisten sivilisaatioiden aikoihin, jolloin ensimmäiset versiot pannukakusta todennäköisesti paistettiin kuumilla kivillä. Historialliset lähteet ja arkeologiset löydökset osoittavat, että muinaiset kreikkalaiset ja roomalaiset nauttivat pannukakkuja, jotka valmistettiin vehnäjauhoista, hunajasta ja oliiviöljystä.

Shrove tuesday pancake tuesdayKeskiajalta lähtien tämä yksinkertainen, mutta monipuolinen herkku on ollut tärkeä osa eurooppalaista ruokakulttuuria. Keskiajalla, kun yhteiskunnallinen elämä ja kulttuuri olivat tiiviisti kietoutuneet kirkon ympärille, pannukakulla oli erityinen merkitys. Se oli suosittu ruoka erityisesti ennen paastoaikaa, koska sen valmistuksessa pystyttiin hyödyntämään tuhteja ja paastonaikana kiellettyjä aineksia, kuten munia, maitoa ja voita. Tästä perinteestä on peräisin myös Shrove Tuesday, tunnettu myös nimellä Pancake Tuesday, jolloin pannukakkuja paistetaan ja nautitaan suurissa määrin yhä tänäkin päivänä. Keskiajan Euroopassa pannukakku ei ollut vain arkinen ateria, vaan siitä tuli juhlaruoka, jota tarjoiltiin markkinoilla ja festivaaleilla. Pannukakku tarjosi helpon ja nopean tavan ruokkia suuria väkijoukkoja, ja sen valmistukseen käytettiin paikallisesti saatavilla olevia raaka-aineita, mikä teki siitä edullisen vaihtoehdon. Jo keskiajalla pannukakku oli todellista street foodia!

Pannukakku maailmalla: Katukeittiön kansainvälinen tähti

Pannukakku on tehnyt vaikuttavan matkan kotiuuneista globaalin street food -kulttuurin sydämeen. Street food -versiot vaihtelevat maun ja tyylin mukaan, missä niitä tarjoillaan.

Pancake, amerikkalainen pannukakku, vaahterasiirappi, voi, marjojaPohjois-Amerikassa pannukakut tarjoillaan perinteisesti vaahterasiirapin ja voin kera. Amerikkalainen paistaa pannukakkuja pannulla reilussa rasvassa ja ne ovat muodoltaan pyöreitä ja rakenteeltaan kuohkeita.

Aasiassa pannukakut täytetään esimerkiksi banaanilla ja suklaalla tai jopa lihalla ja currylla. Ne tarjoillaan taitettuina tai rullattuina, helppokäyttöisessä muodossa. Pannukakkurulla on näppärä liikkeellä nautittavaksi.

Ranskassa, crêpes-pisteet viehättävät ohuilla letuillaan, joita voi maustaa loputtomilla yhdistelmillä, kuten marjoilla, sokerilla, Nutellalla, juustoilla tai kinkulla.

Venäjällä ja Itä-Euroopan maissa kokoonnutaan notkuvien blinipinojen äärelle. Blinit ovat yleensä pieniä, paksuja ja usein hieman hiivalla kohotettuja pannukakkuja, jotka valmistetaan yleensä tattarijauhoista. Perinteisesti blinejä nautitaan smetanan, suolakurkun, mäti- tai lohitäytteen kanssa ja niitä höystetään sipulisilpulla ja tillillä. Avot sie!

Meille suomalaisille perinteinen tapa pannukakun tarjoiluun on lyöttää sen kaveriksi hilloa, kermavaahtoa, marjoja tai vaikkapa jäätelöä. Se sopii kuitenkin myös suolaisiin herkkuihin. Kokeile täytteenä esimerkiksi meidän kylmäsavulohimoussea, chili con carnea tai grillattuja kasviksia ja fetajuustoa.

Tässä monipuolisuudessa piileekin pannukakun salaisuus – se ei koskaan käy tylsäksi! On aika siirtyä maailman parhaan pannukakun ohjeen äärelle. Tämä takuuvarma resepti taipuu sekä suolaisiin että makeisiin herkkuihin.

Mualiman paras pannukakku -resepti

Uunipellillinen / Gn vuoka

Maailman paras pannukakku, pannukakku ohjeetAinesosat:

 • 3 kananmunaa
 • 12 dl maitoa (tai 10 dl maitoa ja 2 dl kermaa)
 • 150 g voita / margariinia
 • 6 dl vehnäjauhoja
 • 2 dl sokeria
 • 2 tl vaniljasokeria
 • 1,5 tl leivinjauhetta
 • 2 tl suolaa

Valmistusohjeet:

 1. Aseta uuni 200 asteeseen ja sulata voi.
 2. Yhdistä suuressa kulhossa vehnäjauhot, sokeri, vaniljasokeri, leivinjauhe ja suola.
 3. Lisää joukkoon kananmunat, maito ja sulatettu voi. Sekoita taikina tasaiseksi. 
 4. Kaada pannukakkutaikina uunipellille. Paista pannukakkua uunissa noin 40–45 minuuttia, kunnes se on kohonnut ja saanut kauniin kullanruskean pinnan.

Pannukakut kaikille – Räätälöidyt ohjeet erikoistarpeisiin ja tilanteisiin

Maaliman paras maidoton pannukakku

Maidoton pannukakku valmistuu helposti korvaamalla maito ja voi kasvipohjaisilla tuotteilla. Kaura-, manteli- ja soijamaito ovat suosittuja vaihtoehtoja niiden miedon maun ja leivontaan sopivan käyttäytymisen ansiosta. Erityisesti kauramaito on erinomainen valinta sen samettisen rakenteen ja neutraalin maun vuoksi, mikä ei peitä alleen pannukakun muita aromeja. Kauramaito yhdistyy saumattomasti muiden ainesosien kanssa ja auttaa säilyttämään pannukakun rakenteen pehmeänä ja mehevänä myös paistamisen jälkeen. Vegaaninen margariini on puolestaan hyvä vaihtoehto voin korvaamiseen. Vegaaninen margariini sekoittuu tasaisesti muiden ainesosien kanssa eikä muuta radikaalisti pannukakun makua tai sen koostumusta.

Valtakunnan paras vegaaninen pannukakku

Vegaaninen pannukakku on loistava valinta niille, jotka haluavat nauttia herkullista pannukakkua ilman eläinperäisiä tuotteita. Vegaaninen pannukakku saadaan, kun maito ja voi korvataan kasvipohjaisilla vaihtoehdoilla ja kananmunat jätetään kokonaan pois. Chia- tai pellavansiemenet toimivat korvikkena kananmunalle. Yhdistä kolme ruokalusikallista jauhettuja siemeniä yhdeksään ruokalusikalliseen vettä. Sekoita hyvin ja anna seoksen tekeytyä noin 10 minuuttia. Seos paksuuntuu ja muuttuu geelimäiseksi, jolloin se on valmis käytettäväksi taikinassa.

Galaksin paras gluteeniton pannukakku

Gluteeniton pannukakku syntyy, kun vehnäjauhojen sijaan käytämme tattari-, riisi- tai kikhernejauhoja. Nämä jauhot eivät ainoastaan tee pannaria gluteenittomaksi, vaan tuovat myös omaleimaisia makuvivahteita perinteiseen pannukakkuun. Tattarijauho lisää hieman pähkinäistä makua, kun taas riisijauho tekee lopputuloksesta kevyemmän ja ilmavamman. Kikhernejauho tarjoaa hieman täyteläisemmän rakenteen ja on erinomainen valinta niille, jotka kaipaavat lisää proteiinia ruokavalioonsa.

Pannukakku veteen ja kermaan

Tyhjä jääkaappiJos pannukakkuhammasta kolottaa hirmuisesti ja maito on loppu, mutta kermaa löytyy kaapin perältä, ei ole syytä huoleen. Tässä tilanteessa voit mainiosti korvata maidon kerman ja veden yhdistelmällä. Mittaa 3-4 desiä kermaa ja täydennä loppu reseptin vaatima nestemäärä vedellä.

Pannukakut: Täydellinen resepti joka tilanteeseen

Pannukakku mukautuu moneen menoon. Tässä muutamia inspiroivia tapoja, kuinka voit nauttia pannukakkua monipuolisesti eri tilanteissa:

Aamiaiseksi:

aamiainen pannukakkuAloita päiväsi herkullisesti tarjoamalla pannukakkua aamiaisella. Lisää päälle tuoreita marjoja tai viipaloituja hedelmiä. Myös jogurtti ja granola sopivat erinomaisesti pannukakun kaveriksi, tuoden lisää tekstuuria ja ravitsevuutta. Eikä sovi unohtaa pannukakun aamiaisversioita, joissa yhdistyy perinteinen amerikkalainen lähestymistapa: pekonia, kananmunia ja vaahterasiirappia. Tämä pyhä liitto suolaisen ja makean välillä toimii aina!

Välipalana:

Pieniksi paloiksi leikattu pannukakku on mainio välipala. Tarjoile pannaripalat esimerkiksi hedelmäkompotin, marjakiisselin tai jogurtin kanssa.

Jälkiruokana:

Pannukakku on ihastuttava jälkiruoka. Kokeile tarjoilla sitä makean hillon, kermavaahdon tai jäätelön kanssa. Päälle ripoteltu tomusokeri tai suklaakastike viimeistelee viettelyksen.

Suolainen pannukakku:

Pannukakku toimii todella mainiosti myös suolaisena tarjoiltuna. Esimerkiksi kylmäsavulohimousse, sienisalaatti, jauheliha, tai erilaiset juustot ovat erinomaisia kavereita pannukakulle. Suolaiset pannukakut sopivat erinomaisesti lounaaksi, kevyeksi illalliseksi ja juhlaan kuin juhlaan.

Piknikillä:

Pannukakku, picnicPannukakku on helppo ottaa mukaan piknikille. Leikkaa pannukakku sopivan kokoisiksi paloiksi ja pakkaa mukaan. Ne ovat loistava lisä esimerkiksi tuoreiden hedelmien rinnalle.

Dipattavana:

Leikkaa pannukakku suikaleiksi ja käytä niitä dippaamiseen. Kokeile dippinä erilaisia hilloja, suklaa- tai kinuskikastiketta tai vaikkapa makeaa chilikastiketta.

Leivän korvikkeena:

Ohuiksi viipaleiksi leikattu pannukakku tarjoaa erinomaisen alustan erilaisille täytteille ja sitä voi tarjoilla monipuolisesti leivän tavoin. Kokeile levittää päälle avokadoa ja mausta se ripauksella suolaa ja pippuria. Hummus on loistava vaihtoehto tuomaan ruokaisuutta ja kermaisuutta. Myös tuorejuusto tai tahini ovat oivia valintoja; ne lisäävät pehmeyttä ja makua, jota voit syventää entisestään lisäämällä tuoreita yrttejä. Vaihtoehtoisesti voit levittää pannukakulle pestoa, joka tarjoaa voimakkaan ja tajunnanräjäyttävän makuelämyksen.

Pannukakkujen poluilta muihin makuelämyksiin – Tutustu Hodarikojun reseptikirjaan

Hodarikoju reseptitToivottavasti löysit inspiraatiota ja innostusta kokeilla erilaisia pannukakkureseptejämme, jotka taipuvat niin suolaisiksi kuin makeiksikin mussutettaviksi. Hodarikoju tarjoaa myös  muita herkullisia reseptejä. Käy tutustumassa täältä ja löydä uusia suosikkeja arkeen ja juhlaan. Pysy kuulolla, sillä jatkamme herkullisten ja luovien resepti-ideoiden jakamista kanssasi!