Paras simaresepti – Helppo ohje vappusiman valmistamiseen

adminBlogi

sima, vappusima, simaresepti, simaohje

Vappu lähestyy, auringonsäteet lämpenevät ja luonto heräilee talviuniltaan. On aika kaivaa esiin Hodarikojun parhaat simareseptit ja valmistautua juhlimaan kevättä perinteisen juhlajuoman siivittämänä.

Sima: Vappu pullossa

Sima ei ole vain juoma; se on osa suomalaista vappuperinnettä. Alkaen yksinkertaisista aineksista, siman valmistusprosessi päättyy monivaiheiseen käymiseen ja pullotukseen, heijastellen juhlan odotusta ja valmistautumista. Tämä klassikkojuoma yhdistää sukupolvet ja tuo mukanaan historiaa jokaiseen vapunviettäjän juhlahetkeen.

Siman historia

kauppalaiva, sima, satama, siman historia1500-luvulla Suomeen tuotiin Lyypekistä ja Riiasta vahvaa simaa, joka oli verrattavissa hunajaviiniin. Tuolloin sima oli Suomen suosituimpia tuontijuomia. Silloisen simakaupan keskeisimpiä hahmoja Suomessa oli turkulainen kauppiaanrouva ja laivanvarustaja Valpuri Innamaa, jonka laivasto kuljetti simaa Itämeren satamien välillä. Lisäksi tarinat kertovat, että kuningas Kustaa Vaasa on ollut hyvin mieltynyt simaan. On mahdollista, että vanhanajan siman horjuntaprosentilla oli osittaista vaikutusta hovin juomavalintoihin. 

1700-luvulle tultaessa sima muuttui miedommaksi kesäjuomaksi. Suosittua simajuoman siemailu oli erityisesti aateliston ja varakkaampien keskuudessa, vain heillä oli varaa siinä käytettyihin, varsin kalliisiin raaka-aineisiin. Kun hunajan sijaan alettiin käyttää sokeria, simasta tuli edullisempaa ja yleisemmin saavutettavaa. Tämä muutos auttoi simaa leviämään koko kansan juhlapöytiin ja ilonpitoihin.

Niin halpaa, että tekee mieli kiljua! – Hauska resepti koko perheelle

Siman valmistaminen kotona on paitsi helppoa, myös erittäin kustannustehokasta. Perinteisen siman ainesosat; sokeri, sitruuna ja hiiva, ovat kaikki halpoja raaka-aineita. Siman valmistusprosessi on myös hauska tapa tutustua perinteisiin juomavalmistuksen menetelmiin, ja se voi olla mainio yhteinen aktiviteetti perheen tai ystävien kanssa. Kun sima on valmista, sen jakaminen läheisten kanssa on pelkkää nettoa keväisiin ja kesäisiin kokoontumisiin. Näin siman valmistus muodostuu paitsi taloudellisesti järkeväksi, myös sosiaaliseksi ja kulttuurisesti rikastuttavaksi kokemukseksi.

Vappusima – Paras perinteinen simaresepti

 Ainekset:

 • 8 litraa vettä
 • 500 g sokeria 
 • 500 g fariinisokeria
 • 3-4 sitruunaa  (tai 2 sitruunaa & 4 limeä)
 • 1/3 teelusikallista tuorehiivaa tai ripaus kuivahiivaa
 • rusinoita

Valmistusohjeet:

 1. Kiehauta noin puolet vedestä suuressa kattilassa. Lisää sokeri kiehuvaan veteen ja sekoita, kunnes sokeri on täysin liuennut. Poista kattila liedeltä ja lisää loppu vesi, jotta seos jäähtyy nopeammin.
 2. Pese sitruunat huolellisesti ja kuori sitruunan keltainen osa. Poista sitruunasta valkoinen osa, ettei simasta tule kitkerää. Leikkaa hedelmäliha sopiviksi viipaleiksi.
 3. Lisää hedelmäliha ja kuoret simaliemeen.
 4. Kun liemi on jäähtynyt kädenlämpöiseksi, noin 37°C, liuota hiiva joukkoon.
 5. Jätä sima lepäämään kannen alle huoneenlämpöön vuorokaudeksi. Siman käymisprosessi on alkanut.
 6. Lisää jokaiseen pulloon muutama rusina ja teelusikallinen sokeria. Siivilöi sima ja kaada se pulloihin. Älä kiristä korkkia liian tiukasti kiinni”, näin vältyt ikäviltä katastrofeilta. Siirrä pullot jääkaappiviilään noin viikoksi.

Kun valmistat simaa itse, voit säädellä juoman makeutta, hapokkuutta ja muita vivahteita juuri omien makunystyröidesi mukaan. Siman valmistukseen sisältyy myös ripaus jännitystä: rusinat toimivat luonnollisina indikaattoreina siman valmiudesta, kun ne nousevat pullon kaulaan. Tämä leikkisä yksityiskohta lisää juoman valmistamisen viehätystä. 

Sima, vappusima, alkoholiton simaAlkoholiton sima – Turvallinen vaihtoehto raskaana oleville

Vaikka sima on yleensä mieto alkoholijuoma, sen alkoholipitoisuus voi vaihdella valmistustavasta ja käymisajasta riippuen. Kotona valmistetun siman alkoholipitoisuus on yleensä alle 2%. Raskauden aikana alkoholin välttäminen on suositeltavaa, joten raskaana oleville ja alkoholia välttäville kannattaa valita alkoholiton versio. Alkoholittoman siman valmistat näppärästi jättämällä reseptistä hiivan pois.

Siman modernit twistit – Uudet maut perinteisessä juomassa

Vaikka sima on perinteisesti tunnettu yksinkertaisesta reseptistään, mikään ei estä meitä tuomasta uutta twistiä tähän keväiseen klassikkoon. Kokeilunhaluisille siman ystäville tarjolla on runsaasti mahdollisuuksia rikastuttaa juoman makumaailmaa.

Inkivääri – Raikkaan pirskahteleva lisä

Yksi suosituimmista lisäyksistä simaan on inkivääri. Tämä mauste tuo simaan miellyttävää potkua ja terävyyttä, joka tasapainottaa makeuden ja sitruunan happamuuden välillä. Lisää muutama viipale tuoretta inkivääriä kiehuvaan simaliemeen yhdessä sokerin ja sitruunan kanssa, jotta maut ehtivät tiivistyä.

Yrtit – Vihreää vivahdetta

Yrtit, kuten minttu tai sitruunamelissa, ovat erinomainen tapa tuoda keväistä raikkautta simaan. Yrttien lehdet voi lisätä joko käymisvaiheessa tai suoraan pulloon ennen jälkikäymistä. Parantavat paitsi juoman ulkonäköä, myös syventävät sen aromikkuutta.

Erikoismausteet – Kokeile ja ihastu

Kardemumma, tähtianis tai jopa pieni ripaus cayennepippuria voivat muuttaa siman profiilia mielenkiintoisilla tavoilla. Lisää näitä mausteita maltillisesti, jotta ne täydentävät siman perinteisiä makuja, sen sijaan että peittäisivät ne.

Hedelmät & marjat – Makeutta ja mehevyyttäkevät, sima, juhla

Kokeile sekoittaa marjoja tai esimerkiksi ananaksen paljoja. Hedelmien lisääminen voi tapahtua käymisastiaan tai suoraan pulloon ennen jälkikäymistä. Hedelmät eivät vain lisää makua, vaan voivat myös tehdä juomasta visuaalisesti houkuttelevamman. 

Kevättä rinnassa? – Viritä vappujuhlat siman avulla

Vain muutama lantti sijoitettuna sokeriin, sitruunaan ja hiivaan, ja voilà – saat pöytääsi juhlajuoman, joka on luonut hymyjä siman nauttijoille jo vuosisatoja. Tämä perinneherkku on todiste siitä, että parhaat asiat elämässä ovat usein yksinkertaisia – ja makeita! Älä odota enää – aloita siman valmistus jo tänään ja liity mukaamme juhlistamaan kevään koittoa!

 

kevät, juhla, sima