Paras tsatsiki ohje: Näin syntyy aito kreikkalainen tsatsiki – Myös vegaanisen tsatsikin ohje

adminBlogi

Aito kreikkalainen tsatsiki ohje, kreikkalainen jogurtti, kurkku, valkosipuli, sitruuna, oliisiöljy. Tsatsiki resepti

Esipuhe

Ruokailu yhdistää ihmisiä – se kokoaa yhteen ystävät ja perheen. Ruoanlaitto on myös taiteen muoto. Se tarjoaa mahdollisuuden ilmaista itseään luovasti ja kokeilla uusia reseptejä sekä tekniikoita. Ja mikä parasta, ruoan maailma tarjoaa meille loputtoman kirjon eri makuja ja makuyhdistelmiä. Jokainen ateria voi olla uusi seikkailu, joka kirvoittaa aistit, herättää muistot ja vie meidät makumatkalle eri kulttuureihin ja perinteisiin. 

Arvoisat katuruoan ystävät, on aika kietaista esiliinat vyötäisillemme ja aloittaa ruokareseptien aikakausi verkkosivuillamme! Luvassa on ainutlaatuinen valikoima street food -reseptejä, joita ammennamme niin omasta takataskustamme kuin maailman eri kolkista. Hodarikojun catering-palvelu on testannut useita näistä resepteistä kenttäolosuhteissa, joissa ne ovat saavuttaneet suurta suosiota. Nyt tuomme nämä toimivaksi todetut street food reseptit myös teidän ulottuville. Alkajaisiksi esittelen teille reseptin, joka on kaikessa yksinkertaisuudessaan minulle erityisen rakas. Se on aito kreikkalainen tsatsiki.

Tsatsikin salaisuudet: Miksi tämä kreikkalainen kastike valloittaa maailmaa?

Tsatsiki – tuo ihana herkku – sopii monenlaisten ruokien kanssa tuoden mukanaan välimeren alueen keittiön aromit. Tsatsikin täydelljnen resepti yhdistää kermaisen jogurtin, raikkaan kurkun, viettelevän valkosipulin ja makuja pyöristävän oliiviöljyn kokonaisuudeksi, joka sopii ruokapöytään niin kastikkeena, kuin lisukkeena. Tsatsikin suosio perustuu paitsi sen maun monipuolisuuteen myös sen kykyyn tasapainottaa ja raikastaa monia eri makuyhdistelmiä. Tsatsikin viilentävä vaikutus tekee siitä ihanteellisen kumppanin mausteisille ruoille, kun taas kermainen koostumus tuo makua ja täyteläisyyttä yksinkertaisempiin ruokalajeihin. Tsatsiki on kevyt ja terveellinen vaihtoehto, mikä tekee siitä suositun valinnan nykyaikaisessa, terveystietoisessa keittiössä. Se on kastike, joka kunnioittaa pitkää ja rikasta historiaansa samalla, kun se mukautuu nykyaikaisiin ruokatrendeihin ja -mieltymyksiin.

Street food -kulttuuri ja tsatsikin rooli siinä

Street food eli katuruoka on ilmiö, joka rikastaa valtavasti kaupunkien ruokaskene. Katuruoka tarjoaa kiehtovan katsauksen innovatiivisiin ruokatrendeihin ja alueellisiin erikoisuuksiin. Ei ole yllätys, että tsatsiki on noussut yhdeksi suosituimmista kastikkeista tässä kulttuurissa. Se tarjoaa täydellisen vastapainon mausteisille ja voimakkaille makuelämyksille, joita street foodissa usein kohtaamme. Tsatsiki tuo raikkautta ja kermaisuutta, tekee jokaisesta suupalasta tasapainoisemman ja moniulotteisemman, olipa kyseessä sitten pitaleipä, kebab, grillattu kala tai Hodari.

Kreikkalainen tsatsiki, taustalla sitruuna ja kurkku

Itsetehty tsatsiki – Helppoa, halpaa ja herkullista

Tsatsikin valmistus on paitsi yksinkertaista, myös erittäin kustannustehokasta. Tsatsikin tykötarpeet — jogurtti, kurkku, valkosipuli ja oliiviöljy  — ovat yleensä edullisia ja saatavilla kaikkialla. Lisäksi tsatsikia voi valmistaa suurissa erissä, mikä onkin erinomainen ratkaisu, kun tarvitset helposti jaettavan herkun juhliin tai perheen yhteisiin hetkiin.

Paras tsatsiki resepti – Aito kreikkalainen ohje

Ainesosat

1 kg kreikkalaista tai turkkilaista jogurttia

1 kurkku raastettuna

2-3 valkosipulinkynttä murskattuna (oman maun mukaan)

0,5 dl hyvää oliiviöljyä

2 rkl valkoviinietikkaa tai loraus sitruunan mehua

1 rkl suolaa

Työvaiheet:

1. Laita kulhoon jogurtti ja lisää valkosipulimurska, oliiviöljy, valkoviinietikka ja 1 rkl suolaa. Sekoita hyvin.

2. Raasta kurkku ja purista huolella kurkun nesteet pihalle. Lisää kurkku jogurtin joukkoon.

3. Sekoita ja anna tsatsikin maustua jääkaapissa. 

4. Tarkasta maku ennen tarjoilua. Lisää tarvittaessa suolaa, valkoviinietikkaa jne..

Vinkkejä tsatsikin tekoon: Jos tsatsiki on tarkoitus nauttia heti tai kohtapuoliin, voi valkosipulia käyttää hiukan ronskimmin ottein. Hodarikoju suosittelee, että tsatsikin annetaan maustua jääkaapissa yön yli täyteläisen maun saavuttamiseksi. Jos noudatat ohjettamme ja annat tsatsikin maustua yön yli, aloita varovaisemmin valkosipulin kanssa, jotta sen maku ei käy liian voimakkaaksi. Voit lisätä tsatsikiin joukkoon myös tuoretta- tai kuivattua minttua. Kun haluat hifistellä, valuta jogurtti yön aikana harsoliinan läpi. Tällä ohjeella tsatsikista tulee entistä tanakampaa ja täyteläisempää. Jogurtista irtoavat herat voit käyttää esimerkiksi veden tai maidon korvikkeena leivonnassa.

Tsatsiki ilman valkosipulia

Jos haluat valmistaa tsatsikin ilman valkosipulia, suosittelemme käyttämään tuoretta minttua, joka tuo raikasta ja virkistävää makua. Voit myös halutessasi raastaa tsatsikin joukkoon sitruunan kuorta.

Vegaaninen tsatsiki – ohje

Voit nauttia kreikkalaisesta tsatsikista myös vegaanisena versiona. Kreikkalaisen jogurtin tai turkkilaisen jogurtin korvaa vegaaninen jogurtti, joka voi olla soija-, kookos- tai mantelipohjaista. Valitsemalla vegaanisen jogurtin, jolla on samanlainen paksu koostumus kuin perinteisellä jogurtilla, voimme säilyttää tsatsikin rakastetun rakenteen. Suosittelemme valuttamaan vegaanista jogurttia harsoliinan läpi ylimääräisen nesteen poistamiseksi, jotta saat paksumman lopputuloksen. Tämä yksinkertainen muutos tarjoaa herkullisen ja helpon tavan nauttia tsatsikia vegaanisena versiona.

Tässä muutamia vaihtoehtoja, mihin tsatsiki sopii:

Grillatut Liha- ja Kalaruoat: Tsatsiki on erinomainen kumppani grillatulle lihalle, kuten lampaalle, kanalle tai naudalle, sekä grillatulle kalalle. Se tuo raikasta ja kermaista makua lihan tai kalan rinnalle.

Kebab ja Gyros: Tsatsiki toimii erinomaisesti kebabien ja gyrosin kanssa. Se tasapainottaa näiden ruokien mausteisuutta ja tuo mukanaan viilentävän elementin.

Kasvisruoat: Tsatsiki sopii erinomaisesti myös kasvisruokien, kuten grillattujen vihannesten, falafel-pyöryköiden tai kasvispihvien, kanssa. Se tuo lisämakua, kosteutta ja kermaisuutta näihin kasvispohjaisiin annoksiin.

Dippinä: Tsatsiki dippi sopii erinomaisesti vihanneksille, kuten porkkanatikuille, kurkulle tai paprikalle. Tsatsiki on terveellinen ja maittava vaihtoehto perinteisille dippeille. Kasvistikut ja täydellinen tsatsiki ovat myös monen lapsen mieleen.

Leivän kanssa: Voitele tsatsikia leivälle tai pita-leivälle luomaan herkullinen ja helppo välipala. Pitaleipä ja tsatsiki dippi sopivat erinomaisesti myös piknikille tai evääksi. 

Salaattikastikkeena: Käytä tsatsikia kevyenä salaattikastikkeena. Se sopii hyvin kreikkalaisen salaatin tai yksinkertaisten vihersalaattien kanssa. Tsatsiki ei sisällä turhia lisäaineita.

Perunoiden Kanssa: Tarjoile tsatsikia keitettyjen, paistettujen tai uuniperunoiden kanssa. Kreikkalainen tsatsiki tuo perinteiseen perunaruokaan raikkaan ja viilentävän elementin, välimerellistä makumaailmaa unohtamatta.

Aito kreikkalainen tsatsiki odottaa sinua. Voit viimeistellä elämyksen lisäämällä levylautaselle musiikkia Välimeren rannoilta. Hodarikojun kappalesuositus tsatsikin kanssa nautittavaksi on legendaarinen kreikkalainen kansansävelmä; Zorbas. Opa!